Pakej Travel Bajet: July 2016

11 perkara anda JANGAN BUAT sewaktu travel ke luar negara



Banyak info pasal travel terangkan apa korang kena buat kan? Kali ni aku nak share perkara korang JANGAN BUAT pulak.

1. Jangan makan atau minum di kawasan tumpuan pelancong.
by logik harga yang diletakkan memang mahal. Lagi satu kuantiti makanan pun sedikit. Sebab bila owner cafe or restoran tau yang pelancong ni takkan datang balik, jadi depa tak perlu risau dengan tahap konsistensi penyediaan makanan. Logik kan?

2. Jangan tukar duit di airport.
Airport adalah lapangan terbang. Logik akal mengatakan kapal terbang banyak digunakan oleh pelancong perniagaan atau mereka yang ada banyak duit. Selain itu, kos sewa premis di lapangan terbang juga lebih mahal. Jadi untuk menampung kos, depa akan kenakan caj tambahan setiap kali kita nak tukar duit.

Kalau terdesak, just tukar dalam kuantiti sedikit sebelum tukar di bandar.

3. Jangan abaikan travel insurans.
Travel insurans personal dengan airlines insurans tak sama. Sebaiknya beli Travel insurans khas. Ia boleh cover semua kejadian yang tidak diingini sewaktu berada di luar negara. Kecederaan, kehilangan harta dan flight delay semua dah cover.
Travellah dengan hati yang tenang. Baru kita dapat sesuatu dari hasil travelling kita nanti.

4. Jangan abaikan penginapan di hostel.
Apabila disebut hostel, kerap kali kita terbayang suasana asrama sekolah yang tidak terurus dan toilet yang kotor. Di Eropah, penginapan di hostel telah menjadi trend di kalangan traveller. Selain harganya yang murah, banyak kemudahan seperti memasak dan melepak disediakan. Kita juga berpeluang mendapat ramai kawan baru. Mana tau tulang rusuk korang ada kat situ kan? Rambut blonde dan mata biru lagi.

5. Jangan naik teksi.
Sebaiknya elakkan teksi kecuali korang dalam kumpulan yang ramai atau dah lewat malam.Tak kira teksi tu guna meter atau tidak, yang pasti ia akan memakan bajet yang besar dalam kos travel anda. Sedaya upaya cuba cari public transport yang lain dulu.

7. Jangan tukar atau ganti masa korang dengan wang ringgit.
Adakala kita sangat teringin untuk berjimat sewaktu travel. Untuk jimat sekitar rm100, korang sanggup ambik flight yang ada 2 kali transit. Adakah berbaloi rm100 dengan korang terpaksa letih dan macam2 ragam kat airport lagi. Ya, ia berbaloi kalau korang jalan kaki 10 minit berbanding bayar bas RM5 tapi untuk perjalanan jauh ia akan merugikan masa dan tenaga. Kita tak perlu terlalu berkira seteruk itu. Selalu buat penilaian wajar antara masa dan wang.

8. Jangan tempah terlalu awal.
Ok.. aku faham. Korang excited gila nak travel dan tak nak kelam kabut keja last minute. Tapi kadang2 persediaan terlalu awal boleh sebabkan korang bayar lebih mahal. Sabar dan tunggu promotion dari airlines dan hotel. Untuk flight, biasanya airlines akan buat promo 2 bulan sekali dan waktu terbaik sekitar 4 hingga 10 minggu sebelum fly. Airlines akan letakkan harga base on permintaan.

9. Jangan masuk mesin imbasan badan selagi beg korang tak masuk dulu.
Ada kemungkinan orang di belakang kita ada bawak barang terlarang. Dia akan try and error letak barang di tray kita. Kalau tak sangkut di mesin, dia akan ambik balik. Kalau sangkut kita jenuh nak menjawab. Sentiasa beringat sikit kita kat negara orang. Macam-macam boleh jadi.

10. Jangan kedekut duit RM10.60 per bag untuk wrap bag korang kat KLIA. Ada kemungkinan beg pecah atau barang korang kena rembat agak masa loading bag masuk kargo. Paling sadis kalau ada orang masukkan barang terlarang. Kita nak travel kalau boleh tak nak benda benda tak seronok berlaku. Just ambik langkah pencegahan je. RM10.60 sahaja.

11. Jangan abaikan tourist info.
Tempat yang paling selamat untuk korang bertanya arah dan tempat menarik adalah di sini. Mereka dibayar gaji untuk bagitau korang perkara terbaik apa yang sedang berlaku dan apa yang patut anda buat dan lawat. Secara amnya, mereka tau keseluruhan tentang bandar tersebut dan info biasanya tepat dan pasti korang takkan kena scam punya. Try ni ya.. korang takkan sesat.

sumber asal Nomadic Matt.com
Reply With Quote Quick reply to this message 

5 Things to Do Before You Travel



There are a lot of things to remember when you start to plan to travel abroad. So here’s a list of 5 tips handy travel checklist to help you prepare for your international trip.

Check Your Passport

Check your passport’s expiration date. It’s best to take a look at it and check where your passport is stored before making any immediate international travel plans. So if you need a passport then apply it right away.

Make Extra Copies

Make sure you make copies of your important documents such as passport and visas. Let say if something happens to your passport or even you. For sure you still want get back into the country and able to prove your citizenship.

Have Travel Insurance


The main benefit of travel insurance is in having emergency medical cover on holiday. If you suddenly get sick and had an accident. In addition, travel insurance give you travel inconvenience benefits due to flight delay, trip cancellation and loss of documents. It's provide valuable protection from the unexpected.

Carry Cash

Not every place takes credit cards. So it is important for you to prepare some cash in hand. It will be useful if you find that none of your ATM cards work and you stuck without any money or lose your wallet. If you afraid get robbed by bring cash while traveling, you can just leave it in hotel room.

Credit Cards

Some banks and credit card companies will automatically cancel cards that are used overseas, so call them to let them know you’ll be traveling. Besides, find out exactly how much credit is left on your card so that you do not exceed your limit.

Electronics

Some countries have different size plugs and voltage. Electrical outlets are different all over the world, so you’ll need to have adapters that allow your devices to plug into foreign sockets.

Kenapa Pakej ke Krabi Terlalu Murah ???


Murahkan pakej ni ??? Hanya rm349 tmasuk semua hanya perlu bayaq duit shopping & makan shj ...

Klu pergi sendiri memang tak dapat harga ni !!!

Keuntungan kami berdasarkan keuntungan dari diskaun yg diberi oleh pihak hotel dan ferri/boat jadi memandangkan syarikat kami memegang moto "everyone can travel"

Biar untung sikit tp berpanjangan
Satu lagi medium pemasaran kami hanya meggunakan platform online jadi kos iklan sangat murah berbanding iklan di paper @ majalah jadi kos perjimatan tu dapat mengurangkan kos pakej kami

Kebanyakkan customer kami datang dari pelbagai bangsa dan latar belakang so memang pakej ni terlalu laris di pasaran alhamdullilah ...


Persediaan percutian ke Thailand

WAJIB BACA DAN AMBIL TINDAKAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Seperti biasa, CREW ingin beri makluman utk semua peserta ye. Perkara penting yg perlu diambil perhatian.

1. Pastikan passport tuan/puan valid melebihi daripada 6 bulan dan ke atas semasa PERGI DAN BALIK 

2. Bagi yang mempunyai hutang PTPTN yg masih dibayar tetapi ada tunggakan, mohon dijelaskan terlebih dahulu untuk mengelakkan anda disekat di imigresen dr memasuki negara jiran.
Check status:
http://eform.ptptn.gov.my/blacklist/login-imi.cfm

3. JANGAN bawa beg kotak mcm beg umrah tu. Bawa bagpack saja sorang satu pon takpa. Asal JANGAN beg kotak/luggage/umrah

Sekian ingatan mesra dari CREW. Terima kasih ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š